De Oosterweelverbinding: De mobiliteit van Antwerpen verbeteren

Antwerpen is een bruisende stad met veel troeven, maar ook veel uitdagingen. Een van de grootste knelpunten is mobiliteit. De Antwerpse ring is al jaren overbelast, met files, ongevallen en luchtvervuiling tot gevolg. Daarom werkt de Vlaamse overheid aan een ambitieus project om de ring af te sluiten en te verbeteren: de Oosterweelverbinding.

De Oosterweelverbinding in Antwerpen

Wat is de Oosterweelverbinding?

De Oosterweelverbinding is al in 1996 in verschillende vormen voorgesteld. Het hoofddoel is altijd geweest om een nieuwe weg aan te leggen tussen de linker- en rechteroever van de Schelde. Daarmee wordt de Antwerpse Ring opgeheven. De weg zal grotendeels bestaan uit tunnels, onder de Schelde maar ook onder delen van de stad en het Albertkanaal. Op de rechteroever zal het tunnelcomplex aansluiten op de huidige ring ter hoogte van het Sportpaleis.

De Oosterweelverbinding heeft verschillende doelen:

Naast het maken van een voorheen onbestaande verbinding voor de ringweg, heeft het project verschillende andere doelstellingen.

  • De verkeersdruk op de ring verminderen door een bijkomende Scheldeoversteek te creëren, naast de bestaande Kennedy- en Liefkenshoektunnel.
  • Verbetering van de verkeersveiligheid door doorgaand en plaatselijk verkeer van elkaar te scheiden en weefbewegingen te voorkomen.
  • Het stimuleren van duurzame mobiliteit door de aanleg van nieuwe fietspaden, fietsbruggen, fietstunnels en park-and-rides. kun je gemakkelijk overstappen op de fiets of het openbaar vervoer.
  • De leefbaarheid in en rond Antwerpen verhogen door delen van de ring te overkappen of te verdiepen en meer ruimte te creëren voor groen, recreatie, sport en cultuur.

Hoe zal Antwerpen eruit zien na de Oosterweelverbinding?

De Oosterweelverbinding zal een grote impact hebben op het uitzicht en de beleving van Antwerpen. De stad zal meer verbonden zijn met haar omgeving, met de haven en met de rivier. Hierdoor zal de ring niet langer een barrière vormen. Integendeel, hij zal een schakel vormen tussen buurten en stadsdelen. Antwerpenaren zullen kunnen genieten van meer rust, ruimte en zuurstof in hun stad.

Enkele voorbeelden van hoe Antwerpen zal veranderen na de Oosterweelverbinding zijn:

  • De regio Noordkasteel wordt een nieuwe wijk met een park, een jachthaven, een museum en een evenementenplein.
  • Het Eilandje wordt toegankelijker en krijgt een nieuwe brug over het Albertkanaal die het verbindt met Merksem en Luchtbal.
  • Het Zuid krijgt een nieuwe Scheldetunnel die aansluit op de A12 en E19, waardoor het verkeer vlotter kan doorstromen naar Brussel of Nederland.
  • De linkeroever wordt ontsloten door een nieuwe verbindingsweg die aansluit op de E17 en de E34, zodat het verkeer over beide oevers van de Schelde wordt gespreid.
  • Zwijndrecht krijgt een groene buffer tussen de woonwijk en de snelweg, met een parkbos, een speelbos en een sportpark.

Wanneer is de Oosterweelverbinding klaar?

De Oosterweelverbinding is een complex en grootschalig project dat in verschillende fasen wordt uitgevoerd. In 2018 is de eerste aanleg gestart op de Linkeroever en in Zwijndrecht. Inmiddels is bekend geworden dat gestart wordt met de bypass van ringweg R1, een nieuwe fietsbrug voor de Ijzerlaan, de kanaaltunnels, de renovatie van de bestaande Park and Rides en het nieuwe Knooppunt Oosterweel. Naar verwachting is de hele Oosterweelverbinding in 2030 klaar.

Waar kan ik meer informatie vinden over de Oosterweelverbinding?

Als je meer wilt weten over de Oosterweelverbinding, kun je de website bezoeken. Daar vind je het laatste nieuws, de huidige stand van zaken, de geplande werkzaamheden, de verwachte overlast, de toekomstbeelden en nog veel meer.

De Oosterweelverbinding is een project van Lantis, een ontwikkelaar van complexe mobiliteitsprojecten in de regio Antwerpen. Lantis werkt samen met verschillende partners, zoals de Vlaamse overheid, de stad Antwerpen, de haven van Antwerpen, burgerbewegingen en aannemers. Samen bouwen ze aan een stad en regio waar het goed wonen, werken, ondernemen en bezoeken is.

BBF woningen in deze buurt

Zoeken
Maat
Prijs

Panden vergelijken

Vergelijk

Ervaringen vergelijken

Vergelijk