Helder Festival 2024: Volg het licht

Elk jaar in februari verandert de stad Brussel in een betoverend spektakel van licht en kleuren. Het Bright Festival, gehouden van 15 tot 18 februari 2024, is een jaarlijks evenement dat de winternachten verlicht en warmte brengt in de harten van de bezoekers. 

Het festival zal twee emblematische wijken van de stad opfleuren: de Koninklijke wijk en de Europese wijk. Dit jaar richt het festival de schijnwerpers op Europa en zijn waarden, in samenwerking met het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Gedurende vier betoverende nachten vind je een dertigtal verschillende installaties van verschillende internationale kunstenaars. Elk van hen drukt zijn stempel op de talrijke bezienswaardigheden van de stad.

Nieuwste BBF woningen

Antwerpen

Brussel

1. Geschiedenis van het Bright Festival

Het Bright Festival in Brussel, ook wel bekend als het Festival van het Licht, is een magisch evenement dat de stad omtovert in een bruisend schouwspel van kleur en verbeelding. Het festival werd oorspronkelijk bedacht in 2013 om de 20e verjaardag van de Haven van Brussel te vieren. Het doel van het festival is om bezoekers uit te nodigen om de stad vanuit een nieuw, grillig perspectief te bekijken. In de loop der jaren is het festival uitgegroeid tot een jaarlijks evenement dat een soort nachtelijke speurtocht biedt, waarbij bezoekers kerken, kunstgalerijen en middeleeuwse pleinen in- en uitgaan om een glimp van het fantastische op te vangen. Het festival is ook ecologisch verantwoord en selecteert kunstenaars met een milieuvriendelijke aanpak en projecten die gebruik maken van energiezuinige of hernieuwbare verlichting.

2. Must See Kunstwerken van het Festival

Hoewel het moeilijk zou zijn om een onderscheid te maken tussen alle mooie bezienswaardigheden, zullen we proberen een paar van de meest indrukwekkende eruit te pikken. Tijdens je verblijf in Brussel heb je de belangrijkste historische gebouwen waarschijnlijk al gezien. Het Bright Festival zal ze echter in een heel ander perspectief plaatsen. Hier zijn een paar van onze favorieten die je zeker moet proberen te zien:

  • Aquatics, Place de Musee: "Aquatics" is een interactief kunstwerk van de Berlijnse kunstenaar en filmmaker Philipp Artus, dat een generatieve onderwaterwereld presenteert die wordt bevolkt door geanimeerde zeedieren. Het publiek kan zijn eigen soort ontwerpen en deze toevoegen aan dit virtuele ecosysteem, waarbij het hun grootte, vorm, kleur en gedrag kan bepalen. Het kunstwerk is zowel een utopie, die de ongekende schoonheid van de natuur laat zien, als een dystopie, die laat doorschemeren hoe kunstmatige ecosystemen in de toekomst het echte leven zouden kunnen vervangen. Het werk van Artus wordt gekenmerkt door de verkenning van het leven door middel van beweging, geluid en beeld, waarbij speelse elementen worden gecombineerd met minimalistische structuren en tijdloze thema's worden afgewisseld met hedendaagse observaties.
  • Kolossen, Leopoldpark: Colosses is een fascinerende muurschildering gemaakt door de creatieve studio 400 coups uit Luik. De muurschildering is een overweldigend eerbetoon aan de oude reuzen en symboliseert hun blijvende nalatenschap door middel van een poëtische visuele reis die tijd en ruimte overstijgt. De studio, opgericht door twee personen met een passie voor cultuur, videoprojectie en enscenering, heeft een gevarieerde portfolio variërend van grafisch ontwerp tot projectmanagement. Elk project wordt van begin tot eind nauwgezet uitgewerkt, waarbij de klant centraal staat in het creatieve proces.
  • De Europese Sterrenbeelden, De Koninginnegalerij: Ter gelegenheid van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft het Brusselse bedrijf magic monkey een meeslepende ervaring gecreëerd in de Koninginnegalerij in het stadscentrum. Deze unieke creatie toont de diversiteit van Europa, met de kleuren van de 27 EU-landen die opvallen, zich vermengen en culmineren in de projectie van de EU-sterren aan weerszijden van de galerij. Magic Monkey werd opgericht in 1995 en is toonaangevend op het gebied van architectonisch licht- en videodesign, waarbij ruimtes worden getransformeerd tot monumentale communicatieplatforms. Hun belangrijkste missie is het oproepen van emotie door middel van innovatieve ontwerpen en nauwgezette implementaties, waarbij ze samenwerken met gerenommeerde entiteiten over de hele wereld.
  • OPEN ART, Museum voor Kunst en Geschiedenis: OPEN ART is een innovatieve installatie die menselijke creativiteit laat samensmelten met kunstmatige intelligentie om een meeslepende visuele ervaring te bieden. Het verkent de symbiotische relatie tussen mens en machine door middel van drie verschillende, door AI gegenereerde schilderijen die tot leven worden gebracht door geavanceerde visuele mapping. De installatie, die tentoongesteld wordt in de Antiquity vleugel van het Art & History Museum in Brussel, neemt bezoekers mee op een reis terug naar de oudheid met kunstwerken die geïnspireerd zijn op Romeinse kunst, mythologie en de esthetiek van oud Grieks aardewerk. Bezoekers worden uitgenodigd om te interageren met de werken en bij te dragen aan hun evolutie met behulp van een digitaal palet, waardoor een dynamische ervaring ontstaat waarbij kunst en innovatie de grenzen van de verbeelding verleggen.

3. Ontdekkingen ter plaatse: Een educatieve zone voor kinderen en jongeren

Dit jaar hebben de organisatoren van het festival extra hun best gedaan om ook activiteiten voor de jongsten onder ons te organiseren. In een samenwerking hebben visit.brussels en studenten van de studio Industrial Design van La Cambre heel wat ludieke werken gecreëerd. De educatieve zone bevindt zich op La Cambre, Espagneplein. De zone is open van 17:30 tot 22:00 uur en de toegang is gratis.

Het evenement "Ontdekkingen op locatie" biedt verschillende interactieve activiteiten. Camille Ledure's "Reflecties en spiegels" laat deelnemers spiegels manipuleren om lichtgevende vormen te projecteren, terwijl haar "Lichtpad" evenwichts- en navigatievaardigheden uitdaagt op een parcours dat verlicht wordt door een lichtlint. Jeanne Boucquey's "Sprongen, schaduwen & beweging" nodigt deelnemers uit om bewegende schaduwen te achtervolgen. Met "Het noorderlicht" van Nessim Fares kunnen deelnemers hun eigen noorderlicht creëren. Naya Christovs "Totem van licht" en "Bewegende silhouetten" moedigen speelse interactie met licht en schaduwen aan, waarbij deelnemers een totempaal van licht kunnen maken en hun eigen silhouetten kunnen projecteren.

Maak je geen zorgen, je kunt de educatieve zone ook bezoeken als je niet langer als "kind" wordt beschouwd.

En nog veel meer

Naast de artistieke installaties en de "Ontdekkingen ter plaatse" is er een al even verhelderend randprogramma met rondleidingen, live entertainment en "Bright Sessions".

De "Bright Sessions" is een gloednieuwe toevoeging, waar experts, kunstenaars en professionals uit verschillende vakgebieden verschillende aspecten van het organiseren van een lichtfestival zullen bespreken. Je kunt deelnemen aan het gesprek met topsprekers over lichtontwerp, duurzaamheid en eventmanagement.

Het Bright Festival is meer dan alleen een lichtfestival. Het is een meeslepende, artistieke ervaring in het hart van Europa. Of je nu inwoner bent of toerist, jong of oud, er is voor elk wat wils op dit betoverende evenement. Dus, markeer je agenda en maak je klaar om verblind te worden door het Bright Brussels Festival!

Zoeken
Maat
Prijs

Panden vergelijken

Vergelijk

Ervaringen vergelijken

Vergelijk